TOKAT 01-04 MAYIS 2025 tarihlerinde gerçekleştirilmesi düşünülen GELENEKSEL MUTFAK SANATLARI PİŞİRME ve SAKLAMA TEKNİKLERİ etkinliği belirlenen somut hedefler doğrultusunda, birbirini izleyen bir dizi kararla sonuçlanmıştır.
Toplantı çerçevesinde yapılan tartışma ve değerlendirmeler sonucunda belirlenen ortak görüş ve önerilerin TOKAT BELEDİYE BAŞKANLIĞI tarafından ilgili kişilere, kurumlara ve kamuoyuna duyurulmasına karar verilmiştir. Etkinliğin ilke ve hedeflerin hızla yaşama geçirilmesi yönünde “etkin bir eşgüdüm ortamı” yaratılması ortak görüş olarak belirmiştir.
Tokat Belediye Başkanı M. Kemal YAZICIOĞLU başkanlığında gerçekleştirilen toplantı katılımcıları” TOKAT GELENEKSEL MUTFAK SANATLARI PİŞİRME ve SAKLAMA TEKNİKLERİ etkinliğinin 01-04 MAYIS 2025 tarihlerinde gerçekleştirilmesine, toplantı sonuçlarındaki ilke ve hedeflerin doğru ve yerinde yaşama geçebilmesi için gerekli çalışmaları yoğunlaştırmaya karar vererek, bu doğrultuda Geleneksel Mutfak Sanatları Pişirme Ve Saklama Teknikleri Yürütme Kurulu kurulması düşüncesini benimsemiştir.
Buna koşut olarak, başta Gaziosmanpaşa Üniversitesi, diğer kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarımızın etkinliğin ana kaynağı, yürütülecek hizmet ve faaliyetlerin itici gücü olmaları, oluşturulacak denetim mekanizmalarının içinde ağırlıklı yer almaları konusunda da görüş birliğine varılmıştır.
Bu çerçevede Toplantı Katılımcıları” ilan ederler ki:
Tarih; artık kazanılan savaşlar yerine “GÜNDEM OLUŞTURAN” etkinlikler ile yazılıyor! Gastronomi etkinliklerine olan yoğun ilgi destinasyonun tanıtım ve tutundurma stratejilerine katkıda bulunuyor. Bölgenin turizm bilinirlilik düzeyini arttırıyor. Gastronomi organizasyonları bölgeye özgü yiyecek ürünlerinin sunumu, üretimi, tadımı, yemek tarifleri, kültürel yemek ritüelleri ve törenleri, mutfak kültürleri ve gelenekleri gibi birçok unsuru içinde barındırıyor.
Bu yönü ile etkinlik şüphesiz daha geniş kitlelere ve farklı disiplinlere hitap edebilecektir. TOKAT onlarca medeniyete ve bilinen yedi bin yıl içinde ONLARCA KAVİME yol olmuş, beşiklik etmiştir. Bu medeniyetlerin ve kavimlerin mutfak kültürleri de ortak potalarda eridi, harmanlandı farklı mozaikler gibi ayrışmadı. Renkler, kokular ve tatlar kaynaştı, iç içe geçti, üst üste eklendi sonsuz lezzetler oluştu. Ortaya, TOKAT MUTFAK KÜLTÜRÜ olarak zengin bir hazine çıktı.
Bu etkinlik ile;
Kısa, Orta ve uzun vadelerde YERELDEN EVRENSEL ulusal ve uluslararası platformda TOKAT Mutfak Kültürü’nü tanıtmak.
TOKAT ve çevresi coğrafyalarda geleneksel yöntemlerle üretilen mutfak teknik ve ürünlerini, ulusal ve uluslararası pazara taşımak,
Tokatlılara ve Tokat ta yaşayanlara unutulmuş ya da unutulmaya başlamış yerel ve özgün TOKAT yemeklerini hatırlatmak.
Gerçek tatlar ile değişikliğe uğramış yemekler arasındaki farkı göstermek, tat belleklerini tazelemek,
Sürdürülebilir bir proje ortaya koyarak, yıllar içinde unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş TOKAT özgün lezzetlerini dünya yemek literatürüne kazandırmak ve bir destinasyon aracı olarak kullanmak.
Tokat ve çevresindeki farklı rakımlardaki bereketli ovalarda yaygınlaşan doğru tarıma dikkati çekmek ve sürdürülebilir tarım ile sağlıklı ve doğal beslenme gibi konuların gündeme getirmek istiyoruz.
Özet ile etkinlik Tokat’ta yaşayanların günümüzü ve geleceği sağlıklı değerlendirecek kararları ve uygulamaları kendilerinin üretmelerini-gerçekleştirmelerini, temel öğe olarak görmektedir. Salt bilimsel ve teknik düzeyde bir ortak çalışma ortamı önermemekte, şehrin tüm dayanışma ruhunu, özgün kimliğini harekete geçirerek, katılımı öngören yeni bir etkinlik anlayışını egemen kılmak istemektedir.
KAMU-YEREL-ÖZEL-SİVİL birlikteliğine dayalı, tüm yaş dilimlerini ve kesimlerini içine alan BÜTÜNCÜL BİR YAKLAŞIMLA kuşaklar arasındaki bağları güçlendirerek, geçmişten geleceğe akan KÖKLÜ GELENEĞİ yeniden değerlendirmek istemektedir.
Etkinlik kalıcı birikimleri-büyüklükleri, dünü-bugünü-geleceği saran bir süreklilik-yükümlülük içinde görüyor.
Tokat coğrafyasının bereketli toprakları ve sularının yarattığı DOĞAL-TARİHSEL-KÜLTÜREL mirası, organizasyonun temel öğesi, başarının bağlayıcı kaynağı olarak niteliyor.
Tokat ve çevresinin orman dokusunu, tarım arazilerini, köy-kasaba-kent yerleşmelerini, birbirlerinin itici gücü olarak ele alıyor, turizm ve içinde yere alan Gastronomi hedeflerinin kısa-orta-uzun dönemli projeler ile bilinçli bir ortamın yaratılmasının tüm katılımcıların ortak çabalarıyla çözüme ulaşacağına inanıyor, etkinlik vesilesi ile bir yandan TURİZM ve ona bağlı Gastronomi alandaki iyileştirmeleri, gerçekçi-sağlıklı hedeflere uygun stratejiler üreterek hızlandırmayı, öte yandan demokratik bir düşünce ortamı içinde, sivil toplum kuruluşlarının güçlü sahiplilik duygusuyla birlikte öncü görevi yüklenerek yerel değerlerin, ulusal-evrensel ortamlarla daha güçlü işbirliğinin yollarını aralamada kolaylaştırıcı etken olduğunu kanıtlamak istiyor.
Tokat Belediyesi olarak Tokat ve çevresi varlıklarını ülkemizin kirlenmemiş, henüz yitirilmemiş sayılı yerlerden biri olarak görüyor, neyin nerede kimlerle hangi öncelikte değerlendirileceğini belirlemeyi, varlık nedeninin temel öğesi olarak zamanında önlem almayı, sorumluluğumuzun kopmaz parçası sayıyoruz.
Bu gerçeklerin ışığı altında Tokat Belediyesi, Turizm ve Gastronomi alanlarını içine alan farklı disiplinlerde ve alanlarda alt sektörün birbirleriyle ilişkilerini kurarak, bütünleşik bir yönetim planını gerçekleştirmeyi, ivedi hedefleri arasına almaktadır.
Bu ve benzeri kararlar ışığında DOĞA-İNSAN-KÜLTÜR İLİŞKİSİ içinde üretilmiş ve üretilecek tüm değerlere, değişik ölçeklerde ve öncelikte yaklaşımlarla, geleceği umutsuzluğa yöneltmeden, ortak bir yaşam ortamı yaratmayı, kaçınılmaz yerel, ulusal ve evrensel bir sorumluluk olarak nitelendiriyoruz. Böylesi bir süreçte içinde, bu düşüncelere inanan toplantı katılımcıları, Toplantı karar ve sonuçlarını kamuoyuna sunmayı ortak görev bilirler.
Toplantı katılımcıları adına
Mehmet Kemal YAZICIOĞLU
TOKAT BELEDİYE BAŞKANI